Що ми знаємо про зв’язок між нашою кишковою мікробіотою та covid-19

06.04.2021

COVID-19 в першу чергу вражає дихальну систему. Однак зв'язок між вірусною інфекцією, травним трактом та імунною системою роблять актуальним дослідження ролі харчування та мікробіоти кишечника в боротьбі з вірусом.

ЧОМУ ВАРТО ВРАХОВУВАТИ МІКРОБІОТУ КИШКІВНИКА В БОРОТЬБІ З COVID-19

Наприклад, легкі та мікробіота кишечника впливають один на одного, і ці відносини можуть підтримувати здоров'я легенів. Вчені повідомили про наявність SARS-CoV-2 в зразках випорожнень людей, у яких є вірус. Крім того, у деяких пацієнтів з COVID-19 був змінений склад мікробіоти кишечника зі зменшенням кількості корисних бактерій, в тому числі Lactobacillus та Bifidobacterium.

«Хоча мікробіом кишечника ніяк не може забезпечувати прямий захист від COVID-19, у нас є дуже вагомі докази того, що існує дуже тісний зв'язок між мікрофлорою кишечника та імунною системою. Збалансована здорова мікробіота сприяє імунному гомеостазу, що дозволяє уникнути гіперреактивності імунної системи людини», — визнав в електронному листі директор досліджень INRAE ​​Жоель Дорі. Імунний гомеостаз кишечника — це стан, при якому наша імунна система захищає нас від патогенів, залишаючись нешкідливою для нашої мікробіоти, продуктів харчування та інших компонентів навколишнього середовища.

ЗДОРОВИЙ МІКРОБІОМ КИШЕЧНИКА МОЖЕ ЗАПОБІГТИ НАДМІРНІЙ ІМУННІЙ РЕАКЦІЇ
НА COVID-19

З огляду на шлунково-кишкові прояви інфекції COVID-19 та роль мікробіоти кишечника в імунній відповіді організму на вірусні інфекції, вчені підозрюють, що здоровий мікробіом кишечника може допомогти запобіганню прозапальних імунних реакції в легенях та інших життєво важливих органах, інфікованих COVID- 19.

«Турбота про здоров'я нашого кишечника та, особливо, підтримка різноманітної мікробіоти шляхом правильного харчування, багатого широким спектром рослинних компонентів, фруктів, овочів, зерен і горіхів, сприятиме зміцненню імунної системи та побічно підвищує нашу здатність боротися з вірусними атаками на кожен орган, включаючи легкі », — підкреслив Жоель Дорі.

ЯК ПРОБІОТИКИ ТА ПРЕБІОТИКИ МОЖУТЬ ДОПОМОГТИ У БОРОТЬБІ З ПАНДЕМІЄЮ КОРОНАВІРУСУ?

Пробіотики та пребіотики можуть відігравати важливу роль в регулюванні функціонування імунної системи через мікробіоту кишечника, яка, в свою чергу, впливає на імунну систему.

Не дивлячись на те, що було показано, що пробіотики зменшують грипоподібні інфекції дихальних шляхів, Національна комісія охорони здоров'я Китаю запропонувала використовувати пробіотики у пацієнтів з важкою формою COVID-19 для запобігання вторинної бактеріальної інфекції.

Жоель Дорі визнав: «На додаток до різноманітної захисної коменсальної мікробіоти, деякі штами пробіотиків, як відомо, проявляють активність, яка підсилює імунну систему. У них є своє місце в профілактичному арсеналі, поряд з належним харчуванням, протизапальними та антиоксидантними стратегіями».

Як і пробіотики, ферментовані харчові волокна можуть також оптимізувати імунний захист від вірусних інфекцій, як показало дослідження на мишах, в якому дієта з високим вмістом розчинної клітковини приводила до зниження вірусного навантаження в легенях і збільшення виживаності.

Хоча те, що ви їсте, не зупинить COVID-19, турбота про мікробіоту кишечника за допомогою добре збалансованої дієти, що включає пробіотики та пребіотики, коли це необхідно для підтримки балансу травної системи, допомагає підтримувати вашу імунну систему в хорошій формі.

Джерело: https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/what-do-we-know-about-the-relationship-between-our-gut-microbiota-and-covid-19/

Літературні джерела:

Інші статті